Kverneland Geospread-strooier met hydraulische aandrijving | LandbouwMechanisatie

Naast de traditionele aftakasaangedreven Geospread-kunstmeststrooier, kan Kverneland het topmodel uit zijn kunstmeststrooierserie volgend jaar ook leveren met een hydraulische aandrijving van de schijven. Daardoor kunnen de schijven verschillende toerentallen draaien. De optie verbetert de nauwkeurigheid bij het kantstrooien.

Voor het strooien in het veld heeft de hydraulische aandrijving op de Kverneland Geospread niet al te veel gevolgen. Waar concurrenten Rauch (Kuhn) en Amazone bij hun hydraulisch aangedreven topmodellen verschillende schijftoerentallen gebruiken voor het strooien van secties, blijft het schijventoerental van de hydraulisch aangedreven Geospread in het veld en dus ook bij het strooien van secties gelijk. Maar bij het kantstrooien gaat het toerental van de schijf aan de slootkant omlaag (in combinatie met de lamellenbox). Mag er geen enkele korrel over de perceelsgrens komen, dan rijd je op de slootkant en draait de schijf aan de slootkant zelfs helemaal niet.

Een ander voordeel van de hydraulische aandrijving is dat je kunt strooien met een laag motortoerental van 1.300 of 1.400 omwentelingen per minuut. Dat scheelt brandstof. De hydraulische schijfaandrijving verlangt wel een trekker die tenminste 130 liter olie per minuut levert, geeft Kverneland aan. De hydraulische aandrijving maakt de Geospread zo’n 8.000 euro duurder, geeft de fabrikant aan.

De Geospread iDC is er met een bakinhoud van 1.875 tot 3.900 liter. De maximale werkbreedte is 45 (TLX 1875) of 54 meter (TL-variant).

Kverneland introduceert de Geospread iDC-strooier (wat staat voor Intelligent Disc Control) dit najaar op Agritechnica.

Kverneland Geospread-strooier met hydraulische aandrijving | LandbouwMechanisatie

Donderdag 21 september 2023

Meer weten ? Kijk even op… www.mechaman.nl/landbouwmechanisatie/