SU-Tech uitenlader met geïntegreerde afstaarter | LandbouwMechanisatie

Machinebouwer SU-Tech introduceert een uienlader met een geïntegreerde afstaarter. In de lader wordt de ui rechtop gezet waarna het loof door een messenbalk wordt afgeknipt en naar achter geblazen wordt.

Volgens SU-Tech wordt door de ventilater die aan de zijkant van de machine is gemonteerd ook onkruid uit de oogst geblazen. Het eindresultaat is, zo meldt de fabrikant, vergelijkbaar met een uienloofklapper. Dat betekent dat er voldoende loof op de bol blijft staan voor een goede indroging in de bewaren.

De innovatie van SU-Tech heeft inmiddels een seizoen gedraaid in Nieuw-Zeeland. Daar was het succesvol, dus is het volgens de machinebouwer tijd om de techniek in Europa te introduceren. Het afstaarten van uien tijdens het opladen is niet nieuw maar zou in Europa nog niet veel gebruikt worden. Dat gebeurt nu met een klapper voor het zwadrooien.  Bij groen loof is een nog openstaande loofpijp een potentiële infectiebron voor schimmels en bacteriën. Door de nek tijdens de velddroogperiode in te laten drogen wordt dit voorkomen. Het zou zo de productkwaliteit verbeteren.

De uienlader heeft drie reinigingsmatten: een opraapmat van 180 cm en twee zeefmatten met een breedte van 200 cm. De afstaarter wordt hydromechanisch aangedreven. Volgens SU-Tech ligt de capaciteit op maximaal 100 ton per uur. De vermogensbehoefte bedraagt ongeveer 110 kW (150 pk).

SU-Tech uitenlader met geïntegreerde afstaarter | LandbouwMechanisatie

Dinsdag 9 mei 2023

Meer weten ? Kijk even op… www.mechaman.nl/landbouwmechanisatie/