Nederland United Kingdom Deutschland France United StatesDealer van de maand Akkerman Mechanisatie Akkerman Mechanisatie
0031-(0)513-551283 / (0)6-21881418
www.lmb-akkerman.nl


Laatst geplaatste video Alle video's

Agritechnica 2019: Zocon-zaaimachine

Zocon uit Joure heeft zelf een zaaimachine voor opbouw op graslandonderhoudsmachines ontworpen en gebouwd. De zaaimachine staat met een snelsluiting op een lade en kan daardoor relatief makkelijk op meerdere machines worden gebruikt.

De Zocon-zaaimachine heeft een zaadtank van 150, 300 of 400 liter met een scharnierende deksel in plaats van een kunststof draaideksel. De drie tankformaten worden op hetzelfde frame gemonteerd.

5 tot 16 uitloopmonden

Zocon levert verschillende zaaiassen van 50 millimeter voor verschillende zaadgroottes, waarbij de elementen schroefvormig op een zeskantige as zijn gemonteerd. De zaai-as is elektrisch aangedreven en dat geldt ook voor de 'twin blower'. De zaai-as vult de zaadsegmenten per uitloop gelijkmatig. Er zijn 5 tot 16 uitlopen mogelijk.

Ook de zaadsegmenten met uitloopmonden zijn geconstrueerd als lade die je ook met een snelsluiting in de zaaimachine zet. Daardoor kan elke machine, als je de zaaimachine op meerdere machines gebruikt, met het aantal uitlopen worden gebruikt dat past bij de machinebreedte en/of de eigenschappen van het zaad. Alleen de lade en de uitlopen blijven bij de machine. De rest van de zaaimachine kan universeel gebruikt worden.

Afdraaiproef

Via de elektrische bedieningskast kan de chauffeur eenvoudig een afdraaiproef doen, daarvoor is geen gereedschap nodig. De ventilatoren hoeven daarbij niet aan. Het zaaizaad wordt voor de weging eenvoudigweg opgevangen in een la die je makkelijk uit de zaaimachine trekt om te wegen en te legen.

De bedieningskast kan de rijsnelheid via de zeven-polige stekker uit de trekker halen, maar een pulsmeter op een tastwiel of in het trekkerwiel is ook mogelijk om de rijsnelheid te meten en de zaaddosering daarop automatisch aan te passen. Als alternatief voor de pulsmeter is er een gps-ontvanger om de rijsnelheid vast te stellen. Daarvoor is wel een digitale terminal nodig die optioneel is.

Met de standaard bediening kan de afdraaiproef worden gedaan en de zaaimachine worden ingesteld en gekalibreerd.

Agritechnica 2019: Zocon-zaaimachine

Maandag 11 november 2019

Meer weten ? Kijk even op… www.mechaman.nl/veehouderij-techniek/